5 TERMÉSZETES HALLÁSJAVÍTÓ PRAKTIKA

A hallásromlás nemcsak az életminőségedet rontja, de veszélyes is lehet, például, ha nem, vagy későn hallod meg a közeledő járművek hangját.

Ha azt veszed észre magadon, hogy nem hallasz már olyan jól, mint régen, akkor első körben fontos, hogy kivizsgáltasd magad. A kezelés mellett azonban vannak olyan házi praktikák, amik segítenek abban, hogy visszanyerd a régi jó hallásod, vagy legalább lelassítsd, illetve megelőzd a további hallásromlást.

Kerüld a hangos zajokat!

A túl hangos zajok hosszú távon hallásromláshoz vezetnek, éppen ezért érdemes kerülni őket. Persze, ha már csökkent a hallás, akkor eleve csak a hangosabb dolgokat halljuk meg, ám ekkor is érdemes kímélni a fülünket. Ne hallgass fülhallgatóval, és amúgy sem túl hangos zenét, a tévénézés helyett pedig olvass könyvet időnként.

Sportolj!

A sport jó hatással van a vérkeringésre, ami a hallás szempontjából is igen fontos. A legjobb, ha naponta legalább 30 percet mozogsz, legyen az akár csak egy tempósabb séta is, máris sokat tettél az egészségedért.

Fogyassz sok fokhagymát!

A fokhagyma is jó hatást gyakorol az érrendszerre, ezért érdemes napi szinten fogyasztanod. Jogos, ha ez nem szimpatikus az erőteljes szaga miatt, erre a problémára találták fel a tolerálhatóbb fokhagyma kapszulákat.

Fültisztítás profin

Az otthoni fültisztítás során csak a külső hallójáratokat szabad megtisztítani, a fül belsejébe ne nyúlkálj! Alapesetben a szervezet önmaga eltávolítja a fülzsírt, ám ha ez valami (például túl szűk hallójárat) esetén nem történik meg, akkor a felhalmozódott zsiradék halláscsökkenéshez vezethet. Ebben az esetben a fültisztítást mindenképp  bízd fül-orr gégészre!

Szicíliai fülcsepp házilag

Pirít meg pár fokhagymagerezdet olívaolajjal. Nyomd össze ezután a fokhagymákat, hogy kinyerd a levét, amiből napi 1-2 cseppet cseppents a fülbe.